Door Wim Koole

Op donderdag 6 februari hield militair historicus Jelle Simons in een volle Remonstrantse Kerk een lezing in het kader van 75 jaar Bevrijding. De lezing was een samenwerking tussen de Vereniging Oud Dordrecht, Het Biesbosch MuseumEiland en het Oranjecomité Dordrecht. Zo’n 150 aanwezigen woonden de lezing bij. Er zijn ook tv-opnames gemaakt door RTV Dordrecht. De reportage staat onderaan dit bericht.

René Naburgh opende de avond en gaf de spreker het woord: Jelle Simons die aan de Universiteit van Amsterdam militaire geschiedenis studeerde. Van nabestaanden van linie-crossers kreeg Jelle Simons het verzoek tot het maken van een boek waarbij met name de belangrijke groep van linie-crossers in beeld komt: de Albrechtlijn. Tijdens de lezing vertelde de auteur op intrigerende wijze het verhaal van deze verzetsgroep tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Hij is op zoek gegaan naar brieven, dagboeken en andere documenten om een beeld te krijgen van de inlichtingen- en spionageactiviteiten die deze koeriers verrichtten. Zijn boek hierover is nog in de maak.

Gedurende de laatste zes maanden van de oorlog doorkruisten de Linie-crossers het front tussen bezet en bevrijd Nederland 374 keer. Maar hoe gebeurde dit? Wat en wie vervoerden de linie-crossers precies? En wat was het nut van deze levensgevaarlijke tochten?

Hij begon bij de naamgever van de groep: Henk de Jonge. Na een bijzondere weg kwam De Jonge in Londen aan en werd aangenomen als eerste geheim agent voor het Bureau Inlichtingen. Hij ging onder de schuilnaam “Albrecht” weer terug naar Nederland om hier een inlichtingendienst op te zetten. Aanvankelijk begon het klein, maar het groeide uit tot een grote en professionele organisatie met bijna 800 man aan het einde van de oorlog.

Aanvankelijk werd informatie gesmokkeld naar Zwitserland. Na Operatie Market Garden moest de informatie naar Brabant. Hierin speelden de linie-crossings een grote rol. Behalve informatie werden later ook andere zaken gesmokkeld worden zoals bijvoorbeeld medicijnen en mensen. In de jaren ’44 en begin ’45 waren de crossings een belangrijk instrument voor het contact tussen bevrijd en bezet Nederland. De Nederlandse regering in Londen was zo goed op de hoogte van de situatie in bezet Nederland. Simons stelde dat de crossings de bevrijding makkelijker hebben gemaakt.

Na de lezing, die onderbroken werd door een korte pauze, was er gelegenheid tot het stellen van vragen. Bij de vraag hoe het staat met het boek antwoordde de spreker dat dit voor 2/3 af is en dat het ergens in het voorjaar uitkomt. De titel is nog niet officieel, maar wordt waarschijnlijk “De Verbinding”, omdat de crossline in eerste instantie een verbindingslijn is.

René Naburgh bedankt de spreker en deed nog een oproep namens RTV Dordrecht. Men zoekt mensen die WO II bewust hebben meegemaakt en hun verhaal willen vertellen. Zij kunnen contact opnemen met RTV Dordrecht, via telefoon nummer 078-6574900, of email redactie@rtvdordrecht.nl.

De uitgiftedatum van het boek van Jelle Simons is op dit moment nog niet bekend.