Verschillende scholieren en jonge vrouwen zijn zeer moedig geweest tijdens de bezettingsjaren 1940-1945. Diet Barendregt (Dietje Kloos) en Lenie Dicke zijn de bekendste.
Peter Barendregt houdt een mini-lezing over Dietje. Hij is oud-docent geschiedenis aan het Johan de Witt-gymnasium.
De spreker realiseerde in 2023, samen met Paul Sars, hoogleraar aan de Radboud Universiteit te Nijmegen, een werkschrift en website voor het Voortgezet Onderwijs. Het lesmateriaal werd ontwikkeld op basis van de nalatenschap van Diet Kloos-Barendregt en met actieve participatie van leerlingen uit de vierde klas van het Johan de Witt-gymnasium. Daarnaast werd er in de school een plaquette onthuld (2022), vond in het Onderwijsmuseum een symposium plaats (2024) en werd een theatervoorstelling gerealiseerd door het Weeshuistheater (2024/2025).
Op de algemene begraafplaats Essenhof werd in 2024 een dubbelpad genoemd naar Diet Kloos-Barendregt en Jan Kloos, verzetsechtpaar.
Het levensverhaal van Diet Kloos is vandaag de dag, tachtig jaar na de bevrijding, nog steeds belangwekkend.
Lenie Dicke werd in 1940 achttien jaar. Zij was een telg uit de bekende Dordtse familie Dicke.
De meeste van de tien kinderen Dicke waren tijdens de Tweede Wereldoorlog in meer of mindere mate actief voor het verzet. Lenie, de op een na jongste, ging daarin het verst. Onder de codenaam Lize speelde ze een belangrijke rol in de Beinemagroep. Ze deed koerierswerk en was contactpersoon voor de onderduikers die op adressen in de stad en daarbuiten waren ondergebracht.
Op 3 januari 1945 werd Lenie door de bezetters gearresteerd. Een paar dagen later bevrijdden vrienden van het verzet haar tijdens een spectaculaire actie. Als represaille werd haar ouderlijk huis aan de Prinsenstraat tot de grond toe afgebrand.
Saskia Lensink verzorgt deze avond een mini-lezing over Lenie Dicke. In 2015 verscheen het boek van Sakia en mede-auteur Caty Groen “Dordrecht, stad in oorlogstijd, herinneringen aan 40-45”. In 2020 volgde “Dochters van Dordrecht”.
Saskia is schrijver van levensverhalen en bedrijfsgeschiedenissen. Meer hierover is te vinden op haar website.
Locatie: Trinitatiskapel
Adres: Vriesestraat 22, 3311NR Dordrecht
Aanvang: 20:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur)
Aanmelding: niet nodig